FORUM SPECE i PLOTKI Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Anne Fadiman "Ex libris : wyznania czytelnika"
Autor Wiadomość
as 
Administrator™

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-04-18, 17:00   Anne Fadiman "Ex libris : wyznania czytelnika"

Nie jestem miłośnikiem literatury esejowatej, refleksyjnej, oraz broń panie boże romantycznej :) ale tą książkę przeczytałem całą, prawie ciurkiem i wiem że do niej kiedyś jeszcze wrócę, pomimo tego że jest to mieszanina tego co zazwyczaj odrzucam.

Uwiodła mnie :) po prostu jest świetna, opowiada o miłości /zwłaszcza do książek/ opowiada o książkach jak żyją własnym życiem oraz jak z życiem się splatają. Podbudowuje ojcowskie marzenie o kochającej córce ;)

Polecam

Kod:
 Ex libris : wyznania czytelnika / Anne Fadiman ; przekł.[z jęz.ang.] Hanna Pustuła, Paweł Piasecki ; oprac.Jan Gondowicz .-Izabelin : Świat Literacki , 2004 .-174 s. ; 22 cm .-(Dziesięć Książek na Dziesięciolecie / Świat Literacki)
.-ISBN 83-88612-59-X

Yuki 
ma przyszłość

Wysłany: 2008-04-18, 18:44   

Świetna?!, to mało powiedziane.... R E W E L A C Y J N A!!!!

Spodobała mi się do tego stopnia, że zaraz po skończeniu jej pobiegłam do księgarni i niemal z drżącymi rękoma ją kupiłam. Gorąco polecam, nie jest gruba, jest pisana fajnym językiem i szybko się czyta ... ZA SZYBKO!!! I nawet się człowiek nie spostrzeże jak jest już na ostatniej stronie, a chciałby czytać więcej i więcej takich stron, takiego tekstu o uczuciach, miłości do ...książek :-D .

"Kłopot z książkami polega na braku równowagi. Po pierwsze - bywa ich więcej, niż można zmieścić na półkach. Po drugie - bywa ich więcej, niż można kupić. Po trzecie - bywa ich więcej, niż można zdążyć przeczytać. Po czwarte - nawet najsolidniejszy ich stos zawsze się kiedyś przewróci"
Ann Fadiman "Exlibris"

Odpowiedz do tematu